Постинг
02.08.2010 18:47 -
Рецепти от Италианската Кухня
Калмари по римски
риба - филенца аншоа 10 бр.(консерва)
зехтин - 130+20 мл.
бяло вино - сухо150 мл.
чесън - 4 скилидки
люти чушки - Peperoncino 1 бр.
магданоз - 1 връзка
черен пипер
сол
Чесънът се пресова, а лютото чушле се нарязва на ситно (натрошава, ако е сухо). Чесънът и чушката се запържват заедно в 130 ml зехтин, докато чесънът започне да пожълтява леко. Добавят се нарязаните калмари и се задушават, като се бърка почти постоянно, докато сокът който пуснат почти напълно се изпари (около 10 - 15 мин.).
Филетата аншоа се пюрират заедно с 20 ml зехтин. Полученото пюре, заедно с виното се добавя към калмарите. Задушава се, докато виното почти се изпари. Подправя със сол и чер пипер на вкус, залива се с 1 л. гореща вода, намалява се котлона, така че да ври слабо и се вари докато калмарите поомекнат и станат готови.
Сервира се поръсено със ситно нарязан магданоз. Предлага се с бяло сухо вино.
Картофи във фолио
масло - 4 лъжици
ементал - 150 грама
кашкавал - 150 грама
лук - 2 стръка зелен
черен пипер
сол
Всеки картоф трябва да се разреже леко и малко да се издълбае.
Осолете вътрешността на картофите, поръсете с черен пипер и напълнете с настърган ементал. Увийте картофите във фолио по отделно и ги изпечете на скара или в предварително загрята фурна.
Ястието се пече около 40-50 минути. Още горещите картофи се отвиват от фолиото, поставят се в чиния и се поръсват леко с настърган кашкавал и накълцан лук.
Вегетарианска лазаня
чесън - 3 скилидки
моркови - 3 бр
гъби - 300 грама
брашно -2 ч.л.
сметана - 200 грама заквасена
кашкавал - 300 грама
доматено пюре - 400 грама
магданоз
праз
олио
брашно - 300 грама
яйца - 2 броя
олио - 2 ч.л.
оцет
сол
Тестото се оставя да втаса около 20 минути. Разточете на лист с дебелина 2 - 3 мм и изрежете кори с формата на тавата. Леко ги изсушете в слабозагрята фурна. Тези кори не се варят за разлика от готовите.
Лукът, чесънът, морковът и празът се нарязват на ситно и се запържват леко в горещо олио. Добавете и гъбите и оставете да се задушават за 15 минути.
Поръсете отгоре с брашното, добавете около 150 грама от сметаната и оставете да се варят без капак на слаб огън за не повече от 2 минути. Готовата вече плънка се оставя да изстине.
Готовите кори заедно с плънката започват да се редят в намазнена тава, като се започва от корите, следва плънка и настърган кашкавал.
Последната кора се намазва със сметана и се настъргва кашкавал. Смесете доматеното пюре със ситно накълцан магданоз и разлейте около лазанята.
Пече се в педварително загрята до 200 градуса фурна за около 30 минути, като през първите 15 минути се покрива с фолио.
Спагети по сицилиански
риба - тон – 100 гр. консерва
домати – 4 бр.
чесън – 2 скилидки
магданоз
лимони – 1 бр.
сол
черен пипер
олио – 4 с. л.
Задушете всичко за около 10 мин.
Нарежете на ситно магданоза и жълтата част от лимоновата кора.
Междувременно сварете в подсолена вода спагетите, изцедете ги, изсипете ги в тигана със соса и при постоянно бъркане ги подръжте на огъня 3 - 4 мин.
Прибавете магданоза с лимоновата кора, разбъркайте и сервирайте.
Панирана Моцарела
яйца – 2 бр.
галета
брашно
олио
Яйцата се разбиват.
Шайбите сирене се овалват в брашно, след това в яйце и след това в галета. Пържат се в горещо олио по около 1 мин. от всяка страна. Сервира се горещо с гарнитура от зелена салата.
Лазаня с пиле и зеленчуци
пилешко месо – гърди 500 гр.
гъби – 200 гр.
моркови – 3 бр.
пресен лук – 1 връзка
царевица – 1 ч. ч.
мащерка – 1 ч. л.
сол
олио
брашно – 1/2 ч. ч.
прясно мляко – 3 1/2 ч. ч.
червен пипер – лют
сирене – 3 ч. ч.
кашкавал – 1 ч. ч.
Пилешките гърди, нарязани на кубчета, се запържват докато се зачервят. Месото се отцежда от мазнината и оставя настрана.
В същия тиган се запържват гъбите нарязани на шайби, морковите и лука, също нарязани. Добавяме царевицата, подправяме със сол и мащерка, разбъркваме и оставяме настрана.
От брашното и млякото правим бешамел. Прибавяме солта и червения пипер.
Настърганият кашкавал и сиренето се смесват.
В намазнена тавичка сипваме малко от соса. Върху него се нареждат кори от лазанята. Поръсва се с част от сместа със сирената, част от пилето и зеленчуците и част от останалия сос. И така 3 - 4 реда, като завършваме с бешамел.
Тавата се покрива с фолио и се поставя в предварително загрята фурна. Пече се около 1 час при 200С. Махаме фолиото, поръсваме с малко смес от сирене и кашкавал и запичаме още 5 мин.
Гъста италианска зимна супа
вода - 300 мл.
зеленчуков бульон - 1 кубче
домати - 400 гр. пасирани
риба - тон 200 гр. консерва в зехтин
лук - 2 глави
чесън - 2 скилидки
зехтин - 4 с.л.
захар - 1 ч.л.
пипер - лют по желание
босилек - пресен по желание
черен пипер - смлян
Довежда се до кипване и огънят се намаля на минимум. Оставя се още 10 минути, след което супата се сваля от огъня.
По желание се гарнира с чеснови крутони и накъсани листа босилек.
Необходими продукти
калмари - 1 кг. изчистенириба - филенца аншоа 10 бр.(консерва)
зехтин - 130+20 мл.
бяло вино - сухо150 мл.
чесън - 4 скилидки
люти чушки - Peperoncino 1 бр.
магданоз - 1 връзка
черен пипер
сол
Приготвяне
Калмарите се измиват, изцеждат добре и се нарязват на шайби с дебелина 1 см. Пипалата също се нарязват на парчета с дебелина 1 см.Чесънът се пресова, а лютото чушле се нарязва на ситно (натрошава, ако е сухо). Чесънът и чушката се запържват заедно в 130 ml зехтин, докато чесънът започне да пожълтява леко. Добавят се нарязаните калмари и се задушават, като се бърка почти постоянно, докато сокът който пуснат почти напълно се изпари (около 10 - 15 мин.).
Филетата аншоа се пюрират заедно с 20 ml зехтин. Полученото пюре, заедно с виното се добавя към калмарите. Задушава се, докато виното почти се изпари. Подправя със сол и чер пипер на вкус, залива се с 1 л. гореща вода, намалява се котлона, така че да ври слабо и се вари докато калмарите поомекнат и станат готови.
Сервира се поръсено със ситно нарязан магданоз. Предлага се с бяло сухо вино.
Картофи във фолио
Необходими продукти
картофи - 8 средно големимасло - 4 лъжици
ементал - 150 грама
кашкавал - 150 грама
лук - 2 стръка зелен
черен пипер
сол
Приготвяне
Измийте добре целите картофи и ги подсушете.Всеки картоф трябва да се разреже леко и малко да се издълбае.
Осолете вътрешността на картофите, поръсете с черен пипер и напълнете с настърган ементал. Увийте картофите във фолио по отделно и ги изпечете на скара или в предварително загрята фурна.
Ястието се пече около 40-50 минути. Още горещите картофи се отвиват от фолиото, поставят се в чиния и се поръсват леко с настърган кашкавал и накълцан лук.
Вегетарианска лазаня
Необходими продукти
лук - 3 главичесън - 3 скилидки
моркови - 3 бр
гъби - 300 грама
брашно -2 ч.л.
сметана - 200 грама заквасена
кашкавал - 300 грама
доматено пюре - 400 грама
магданоз
праз
олио
брашно - 300 грама
яйца - 2 броя
олио - 2 ч.л.
оцет
сол
Приготвяне
За да приготвите корите за лазанята смесете всички продукти - брашното, олиото, яйцата, оцета и солта. Объркват се и се добавя хладка вода до получаването на средно меко тесто.Тестото се оставя да втаса около 20 минути. Разточете на лист с дебелина 2 - 3 мм и изрежете кори с формата на тавата. Леко ги изсушете в слабозагрята фурна. Тези кори не се варят за разлика от готовите.
Лукът, чесънът, морковът и празът се нарязват на ситно и се запържват леко в горещо олио. Добавете и гъбите и оставете да се задушават за 15 минути.
Поръсете отгоре с брашното, добавете около 150 грама от сметаната и оставете да се варят без капак на слаб огън за не повече от 2 минути. Готовата вече плънка се оставя да изстине.
Готовите кори заедно с плънката започват да се редят в намазнена тава, като се започва от корите, следва плънка и настърган кашкавал.
Последната кора се намазва със сметана и се настъргва кашкавал. Смесете доматеното пюре със ситно накълцан магданоз и разлейте около лазанята.
Пече се в педварително загрята до 200 градуса фурна за около 30 минути, като през първите 15 минути се покрива с фолио.
Спагети по сицилиански
Необходими продукти
спагети – 500 гр.риба - тон – 100 гр. консерва
домати – 4 бр.
чесън – 2 скилидки
магданоз
лимони – 1 бр.
сол
черен пипер
олио – 4 с. л.
Приготвяне
В тиган запържете ситно нарязания чесън в олиото, добавете рибата, добре изцедена от олиото и раздробена на парченца, намачканите с вилица домати и малко черен пипер.Задушете всичко за около 10 мин.
Нарежете на ситно магданоза и жълтата част от лимоновата кора.
Междувременно сварете в подсолена вода спагетите, изцедете ги, изсипете ги в тигана със соса и при постоянно бъркане ги подръжте на огъня 3 - 4 мин.
Прибавете магданоза с лимоновата кора, разбъркайте и сервирайте.
Панирана Моцарела
Необходими продукти
Моцарела - с размер 7 - 9 см.яйца – 2 бр.
галета
брашно
олио
Приготвяне
Сиренето се нарязва на шайби с дебелина 1 см., посолява се леко и се оставя добре да се отцеди.Яйцата се разбиват.
Шайбите сирене се овалват в брашно, след това в яйце и след това в галета. Пържат се в горещо олио по около 1 мин. от всяка страна. Сервира се горещо с гарнитура от зелена салата.
Лазаня с пиле и зеленчуци
Необходими продукти
лазаня – 12 бр.пилешко месо – гърди 500 гр.
гъби – 200 гр.
моркови – 3 бр.
пресен лук – 1 връзка
царевица – 1 ч. ч.
мащерка – 1 ч. л.
сол
олио
брашно – 1/2 ч. ч.
прясно мляко – 3 1/2 ч. ч.
червен пипер – лют
сирене – 3 ч. ч.
кашкавал – 1 ч. ч.
Приготвяне
Лазанята се сварява според указанията на опаковката.Пилешките гърди, нарязани на кубчета, се запържват докато се зачервят. Месото се отцежда от мазнината и оставя настрана.
В същия тиган се запържват гъбите нарязани на шайби, морковите и лука, също нарязани. Добавяме царевицата, подправяме със сол и мащерка, разбъркваме и оставяме настрана.
От брашното и млякото правим бешамел. Прибавяме солта и червения пипер.
Настърганият кашкавал и сиренето се смесват.
В намазнена тавичка сипваме малко от соса. Върху него се нареждат кори от лазанята. Поръсва се с част от сместа със сирената, част от пилето и зеленчуците и част от останалия сос. И така 3 - 4 реда, като завършваме с бешамел.
Тавата се покрива с фолио и се поставя в предварително загрята фурна. Пече се около 1 час при 200С. Махаме фолиото, поръсваме с малко смес от сирене и кашкавал и запичаме още 5 мин.
Гъста италианска зимна супа
Необходими продукти
зрял фасул - бял 400 гр. консервиранвода - 300 мл.
зеленчуков бульон - 1 кубче
домати - 400 гр. пасирани
риба - тон 200 гр. консерва в зехтин
лук - 2 глави
чесън - 2 скилидки
зехтин - 4 с.л.
захар - 1 ч.л.
пипер - лют по желание
босилек - пресен по желание
черен пипер - смлян
Приготвяне
В тенджерата се запържва ситно нарязан лук и пресованият чесън, докато лукът омекне. Добавят се пасираните домати, водата и натрошеното кубче зеленчуков бульон. Прибавят се отцеденият и измит с вода боб, намачканата риба тон, нарязан на ситно босилекът и лютият червен пипер и 1 ч л захар.Довежда се до кипване и огънят се намаля на минимум. Оставя се още 10 минути, след което супата се сваля от огъня.
По желание се гарнира с чеснови крутони и накъсани листа босилек.
Механа Избата празнува своя 4-ти рожден ...
ЗА 10 НОЕМВРИ, 9-ТИ СЕПТЕМВРИ, БОРБАТА Н...
В търсене на българското: мрежи на нацио...
ЗА 10 НОЕМВРИ, 9-ТИ СЕПТЕМВРИ, БОРБАТА Н...
В търсене на българското: мрежи на нацио...
Няма коментари