Постинг
02.08.2010 18:40 -
Рецепти от Китайската Кухня
Китайски фин кисело - сладък сос
джинджифил – корен 2 парченца
олио – 1 с. л.
пресен лук – 1 с. л.
соев сос – 2 с. л.
захар – 2 с. л.
оцет – 2 с. л.
доматено пюре – 2 с. л.
вермут – 2 с. л. или коняк
портокалов сок – 4 с. л.
вода – 4 с. л.
нишесте – 1 с. л. .
Постепенно температурата се повишава и се прибавя нишестето. Бърка се до сгъстяване на соса.
Пролетни рулца с пиле
зеле - 300-400 грама
моркови - 2 броя, средно големи
пилешко месо - гърди, 2 броя
чушки - 2 броя зелени
лук - 1 глава кромид, голяма
соев сос
сол
черен пипер - на вкус
къри - 1 кафяна лъжичка
олио - за пържене
Загрейте в дълбок тиган олио и сложете всички зеленчуци да се задушават. Похлупете. След около 4 минути прибавете и пилешкото. Задушавайте до готовност, като периодично разбърквате. Накрая прибавете соевия сос и подправките.
Напълнете с плънката оризовите кори, като ги запечатате по краищата.
Загрейте още олио в дълбок тиган и изпържете пролетните рулца. Може да ползвате и фритюрник.
Китайски омлет
ролца от раци - 5 броя
джинджифил - 1 резен
олио - 3–4 супени лъжици
яйца - 5 броя
черен пипер - 1 щипка
сол - на вкус
алабаш - 50 грама
гъби - 1–2 сухи манатарки
соев сос - 1 супена лъжица
вино - 1 супена лъжица оризово
нишесте - 1/4 чаена лъжичка
олио - 1 супена лъжица
В китайски тиган се сипват 2 супени лъжици олио. След като запуши, се поставят лукът и джинджифилът.
Пържат се около минута и се добавя алабашът, който също се пържи в продължение на 1 минута. За около половин минута се добавят рулцата, след което сместа се отстранява от тигана и той се почиства със салфетка.
Разбийте яйцата с 1 супена лъжица вода, черния пипер и солта. Сипете в тигана 1–2 супени лъжици олио, след което излейте добре разбитите яйца, така че да се получи тънка палачинка.
Периодично надигайте палачинката, за да може суровото яйце да се разпредели и изпържи равномерно. Върху него се поръсват зеленчуците. Може да прегънете на две или да го оставите така, след което се прехвърля в чиния.
Залейте с малко гореща вода манатарките за соса, за да набъбнат, след което ги отцедете и нарежете на ивички.
Разбийте соевия сос, оризовото вино и нишестето.
Почистете китайския тиган със салфетка, сипете в него олиото и запържете манатарките. Прибавете соево-нишестеният сос, разбъркайте и прибавете гъбките към останалта плънка.
Пържен ориз
глутамат – 1/4 ч. л.
олио – 2 с. л.
сол
Изважда се и се поставя в широко плато, така че да може да изстине. Поръсва се с глутамата.
Загрява се олиото във вока, добавя се оризът и се запържва 1 - 2 мин, като се бърка непрекъснато. Овкусява се със сол и се пържи още 1 - 2 мин.
Сервира се веднага горещ. За вкус можете да сложите малко гъбки или зеленчуци.
Китайски питки – Лаобин
вода – гореща 100 мл.
яйца – 1 бр.
мас – разтопена
сол
фъстъци – счукани или сусам
След това тестото се разточва и от него с помощта на чаша се изрязват кръгли питки. Нареждат се в намазана с мазнина тава, намазват се с разбитото яйце и се поръсват със счуканите фъстъци или със сусам.
Пекат се в силно загрята фурна до златисто - кафяво.
Поднасят се към месен бульон.
Свинско месо със сладко – кисел сос
яйца - 1 бр.
царевично брашно - или нишесте
олио - за пържене
сол
зелени чушки - 1 бр.
червени чушки - 1 бр.
лук - 1 глава
джинджифил - 1 ч.л.
оцет - 2 с.л.
захар - 4 с.л.
доматен сос - 2 с.л.
царевично брашно - 2 сл.
соев сос - 2 ч.л.
бренди - 1 ч.л.
вода - 300 мл.
Приготвя се сосът. Почистените и нарязани на ивички чушки, джинджифилът и ситно нарязаният лук се запържват в съвсем малко мазнина.
Оцетът, захарта, доматеният сос, 2 с.л. царевичното брашно, виното, соевият сос и водата се разбъркват, слагат се да кипнат и се прибавят към запържените зеленчуци. Сосът се задушава около 5 минути на умерен огън. Ако е много гъст, се долива още малко вода. Изпърженото месо се залива със соса и ястието се поднася топло.
Пържени ребърца по сечуански
бяло вино – 1 ч. ч.
соев сос – 3 с. л.
захар – 3 с. л.
оцет – 3 с. л.
сос – лют 1 ч. л.
джинджифил – 1 ч. л.
лук – 1 глава
кетчуп – 5 с. л.
чесън – 2 скилидки
люти чушки – 1 бр.
Продуктите за марината соев сос 2 с. л. , захар 1 с. л. , оцет 1 с. л. , лютия сос половин чаена лъжичка джинджифил се сместват и в нея се накисват сварените и отцедени ребърца за 10 - 15 мин, след което се изпържват за 3 - 4 мин.
За соса - лука, чесъна и джинджифила се запържват за 2 - 3 мин, добавят се всички останали съставки, разбърква се и се изключва.
Ребърцата се слагат в соса, захлупват се и се оставят да престоят около 15 мин.
Необходими продукти
чесън – 2 скилидкиджинджифил – корен 2 парченца
олио – 1 с. л.
пресен лук – 1 с. л.
соев сос – 2 с. л.
захар – 2 с. л.
оцет – 2 с. л.
доматено пюре – 2 с. л.
вермут – 2 с. л. или коняк
портокалов сок – 4 с. л.
вода – 4 с. л.
нишесте – 1 с. л. .
Приготвяне
Чесънът се счуква, джинджифилът се нарязва на ситно и се сипва заедно с чесъна в силно загрято олио, добавя се лукът. Пържат се на среден огън минута и половина. Добавят се захарта, оцетът, доматеното пюре, соевият сос, алкохолът, портокаловият сок и водата. Бърка се непрекъснато до разтваряне на захарта и до получаване на гладка смес.Постепенно температурата се повишава и се прибавя нишестето. Бърка се до сгъстяване на соса.
Пролетни рулца с пиле
Необходими продукти
оризови кори – 18 броя квадратни със страна 10 см ( могат да се заменят с кори за баница)зеле - 300-400 грама
моркови - 2 броя, средно големи
пилешко месо - гърди, 2 броя
чушки - 2 броя зелени
лук - 1 глава кромид, голяма
соев сос
сол
черен пипер - на вкус
къри - 1 кафяна лъжичка
олио - за пържене
Приготвяне
Накълцайте пилешките гърди съвсем ситно. Зелето рендосайте също на фини ивици, след това и морковите и чушките и лука на съвсем ситно.Загрейте в дълбок тиган олио и сложете всички зеленчуци да се задушават. Похлупете. След около 4 минути прибавете и пилешкото. Задушавайте до готовност, като периодично разбърквате. Накрая прибавете соевия сос и подправките.
Напълнете с плънката оризовите кори, като ги запечатате по краищата.
Загрейте още олио в дълбок тиган и изпържете пролетните рулца. Може да ползвате и фритюрник.
Китайски омлет
Необходими продукти
лук - 4 стръка пресенролца от раци - 5 броя
джинджифил - 1 резен
олио - 3–4 супени лъжици
яйца - 5 броя
черен пипер - 1 щипка
сол - на вкус
алабаш - 50 грама
гъби - 1–2 сухи манатарки
соев сос - 1 супена лъжица
вино - 1 супена лъжица оризово
нишесте - 1/4 чаена лъжичка
олио - 1 супена лъжица
Приготвяне
Алабашът го обелете и нарежете на тънки ивици. Настържете лука и джинджифила, а рулцата от раци се режат на колелца.В китайски тиган се сипват 2 супени лъжици олио. След като запуши, се поставят лукът и джинджифилът.
Пържат се около минута и се добавя алабашът, който също се пържи в продължение на 1 минута. За около половин минута се добавят рулцата, след което сместа се отстранява от тигана и той се почиства със салфетка.
Разбийте яйцата с 1 супена лъжица вода, черния пипер и солта. Сипете в тигана 1–2 супени лъжици олио, след което излейте добре разбитите яйца, така че да се получи тънка палачинка.
Периодично надигайте палачинката, за да може суровото яйце да се разпредели и изпържи равномерно. Върху него се поръсват зеленчуците. Може да прегънете на две или да го оставите така, след което се прехвърля в чиния.
Залейте с малко гореща вода манатарките за соса, за да набъбнат, след което ги отцедете и нарежете на ивички.
Разбийте соевия сос, оризовото вино и нишестето.
Почистете китайския тиган със салфетка, сипете в него олиото и запържете манатарките. Прибавете соево-нишестеният сос, разбъркайте и прибавете гъбките към останалта плънка.
Пържен ориз
Необходими продукти
ориз – дългозърнест 500 гр.глутамат – 1/4 ч. л.
олио – 2 с. л.
сол
Приготвяне
Оризът се измива 4 - 5 пъти със студена вода. Оставя се да се отцеди. Изсипва се в уок и се налива вода, така че да бъде 2. 5 см. над ориза. Слага се да заври. Разбърква се само веднъж и котлонът се намалява. Покрива се и се оставя да ври 5 - 7 мин.Изважда се и се поставя в широко плато, така че да може да изстине. Поръсва се с глутамата.
Загрява се олиото във вока, добавя се оризът и се запържва 1 - 2 мин, като се бърка непрекъснато. Овкусява се със сол и се пържи още 1 - 2 мин.
Сервира се веднага горещ. За вкус можете да сложите малко гъбки или зеленчуци.
Китайски питки – Лаобин
Необходими продукти
брашно – 400 гр.вода – гореща 100 мл.
яйца – 1 бр.
мас – разтопена
сол
фъстъци – счукани или сусам
Приготвяне
Брашното се изсипва на купчинка и към него лъжичка по лъжичка се прибавя горещата вода. Замесва се жилаво тесто, което се покрива със салфетка и се оставя да престои 30 минути. После се разточва на много тънка кора (1 - 2 мм). Намазва се леко с разтопена свинска мас, прегъва се на две и отново се разточва. Пак се намазва с мас, прегъва се и т. н. Процедурата се повтаря общо 5 пъти.След това тестото се разточва и от него с помощта на чаша се изрязват кръгли питки. Нареждат се в намазана с мазнина тава, намазват се с разбитото яйце и се поръсват със счуканите фъстъци или със сусам.
Пекат се в силно загрята фурна до златисто - кафяво.
Поднасят се към месен бульон.
Свинско месо със сладко – кисел сос
Необходими продукти
свинско месо - 500 гр.яйца - 1 бр.
царевично брашно - или нишесте
олио - за пържене
сол
зелени чушки - 1 бр.
червени чушки - 1 бр.
лук - 1 глава
джинджифил - 1 ч.л.
оцет - 2 с.л.
захар - 4 с.л.
доматен сос - 2 с.л.
царевично брашно - 2 сл.
соев сос - 2 ч.л.
бренди - 1 ч.л.
вода - 300 мл.
Приготвяне
Месото се нарязва на едри кубчета, които се посоляват и се панират в разбитото яйце и в царевично брашно. Изпържват се до златисто в обилно количество мазнина, отцеждат се и се оставят на топло.Приготвя се сосът. Почистените и нарязани на ивички чушки, джинджифилът и ситно нарязаният лук се запържват в съвсем малко мазнина.
Оцетът, захарта, доматеният сос, 2 с.л. царевичното брашно, виното, соевият сос и водата се разбъркват, слагат се да кипнат и се прибавят към запържените зеленчуци. Сосът се задушава около 5 минути на умерен огън. Ако е много гъст, се долива още малко вода. Изпърженото месо се залива със соса и ястието се поднася топло.
Пържени ребърца по сечуански
Необходими продукти
свинско месо - гърди с кост 1 кг.бяло вино – 1 ч. ч.
соев сос – 3 с. л.
захар – 3 с. л.
оцет – 3 с. л.
сос – лют 1 ч. л.
джинджифил – 1 ч. л.
лук – 1 глава
кетчуп – 5 с. л.
чесън – 2 скилидки
люти чушки – 1 бр.
Приготвяне
Месото заедно с костите се нарязва на продълговати парченца, заливат се с вода и след кипване се варят 30 мин.Продуктите за марината соев сос 2 с. л. , захар 1 с. л. , оцет 1 с. л. , лютия сос половин чаена лъжичка джинджифил се сместват и в нея се накисват сварените и отцедени ребърца за 10 - 15 мин, след което се изпържват за 3 - 4 мин.
За соса - лука, чесъна и джинджифила се запържват за 2 - 3 мин, добавят се всички останали съставки, разбърква се и се изключва.
Ребърцата се слагат в соса, захлупват се и се оставят да престоят около 15 мин.
Механа Избата празнува своя 4-ти рожден ...
ЗА 10 НОЕМВРИ, 9-ТИ СЕПТЕМВРИ, БОРБАТА Н...
В търсене на българското: мрежи на нацио...
ЗА 10 НОЕМВРИ, 9-ТИ СЕПТЕМВРИ, БОРБАТА Н...
В търсене на българското: мрежи на нацио...
Няма коментари