Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2010 18:40 - Рецепти от Китайската Кухня
Автор: apetit Категория: Рецепти   
Прочетен: 2019 Коментари: 0 Гласове:
1



Китайски фин кисело - сладък сос
  image  

Необходими продукти

чесън – 2 скилидки
джинджифил – корен 2 парченца
олио – 1 с. л.
пресен лук – 1 с. л.
соев сос – 2 с. л.
захар – 2 с. л.
оцет – 2 с. л.
доматено пюре – 2 с. л.
вермут – 2 с. л. или коняк
портокалов сок – 4 с. л.
вода – 4 с. л.
нишесте – 1 с. л. .



Приготвяне

Чесънът се счуква, джинджифилът се нарязва на ситно и се сипва заедно с чесъна в силно загрято олио, добавя се лукът. Пържат се на среден огън минута и половина. Добавят се захарта, оцетът, доматеното пюре, соевият сос, алкохолът, портокаловият сок и водата. Бърка се непрекъснато до разтваряне на захарта и до получаване на гладка смес.

Постепенно температурата се повишава и се прибавя нишестето. Бърка се до сгъстяване на соса.

Пролетни рулца с пиле
  image  

Необходими продукти

оризови кори – 18 броя квадратни със страна 10 см ( могат да се заменят с кори за баница)
зеле - 300-400 грама
моркови - 2 броя, средно големи
пилешко месо - гърди, 2 броя
чушки - 2 броя зелени
лук - 1 глава кромид, голяма
соев сос
сол
черен пипер - на вкус
къри - 1 кафяна лъжичка
олио - за пържене

Приготвяне

Накълцайте пилешките гърди съвсем ситно. Зелето рендосайте също на фини ивици, след това и морковите и чушките и лука на съвсем ситно.

Загрейте в дълбок тиган олио и сложете всички зеленчуци да се задушават. Похлупете. След около 4 минути прибавете и пилешкото. Задушавайте до готовност, като периодично разбърквате. Накрая прибавете соевия сос и подправките.

Напълнете с плънката оризовите кори, като ги запечатате по краищата.

Загрейте още олио в дълбок тиган и изпържете пролетните рулца. Може да ползвате и фритюрник.
Китайски омлет
  image  

Необходими продукти

лук - 4 стръка пресен
ролца от раци - 5 броя
джинджифил - 1 резен
олио - 3–4 супени лъжици
яйца - 5 броя
черен пипер - 1 щипка
сол - на вкус
алабаш - 50 грама
гъби - 1–2 сухи манатарки
соев сос - 1 супена лъжица
вино - 1 супена лъжица оризово
нишесте - 1/4 чаена лъжичка
олио - 1 супена лъжица



Приготвяне

Алабашът го обелете и нарежете на тънки ивици. Настържете лука и джинджифила, а рулцата от раци се режат на колелца.

В китайски тиган се сипват 2 супени лъжици олио. След като запуши, се поставят лукът и джинджифилът.

Пържат се около минута и се добавя алабашът, който също се пържи в продължение на 1 минута. За около половин минута се добавят рулцата, след което сместа се отстранява от тигана и той се почиства със салфетка.

Разбийте яйцата с 1 супена лъжица вода, черния пипер и солта. Сипете в тигана 1–2 супени лъжици олио, след което излейте добре разбитите яйца, така че да се получи тънка палачинка.

Периодично надигайте палачинката, за да може суровото яйце да се разпредели и изпържи равномерно. Върху него се поръсват зеленчуците. Може да прегънете на две или да го оставите така, след което се прехвърля в чиния.

Залейте с малко гореща вода манатарките за соса, за да набъбнат, след което ги отцедете и нарежете на ивички.

Разбийте соевия сос, оризовото вино и нишестето.

Почистете китайския тиган със салфетка, сипете в него олиото и запържете манатарките. Прибавете соево-нишестеният сос, разбъркайте и прибавете гъбките към останалта плънка.
Пържен ориз
  image  

Необходими продукти

ориз – дългозърнест 500 гр.
глутамат – 1/4 ч. л.
олио – 2 с. л.
сол


Приготвяне

Оризът се измива 4 - 5 пъти със студена вода. Оставя се да се отцеди. Изсипва се в уок и се налива вода, така че да бъде 2. 5 см. над ориза. Слага се да заври. Разбърква се само веднъж и котлонът се намалява. Покрива се и се оставя да ври 5 - 7 мин.

Изважда се и се поставя в широко плато, така че да може да изстине. Поръсва се с глутамата.

Загрява се олиото във вока, добавя се оризът и се запържва 1 - 2 мин, като се бърка непрекъснато. Овкусява се със сол и се пържи още 1 - 2 мин.

Сервира се веднага горещ. За вкус можете да сложите малко гъбки или зеленчуци.

Китайски питки – Лаобин

  image  

Необходими продукти

брашно – 400 гр.
вода – гореща 100 мл.
яйца – 1 бр.
мас – разтопена
сол
фъстъци – счукани или сусам


Приготвяне

Брашното се изсипва на купчинка и към него лъжичка по лъжичка се прибавя горещата вода. Замесва се жилаво тесто, което се покрива със салфетка и се оставя да престои 30 минути. После се разточва на много тънка кора (1 - 2 мм). Намазва се леко с разтопена свинска мас, прегъва се на две и отново се разточва. Пак се намазва с мас, прегъва се и т. н. Процедурата се повтаря общо 5 пъти.

След това тестото се разточва и от него с помощта на чаша се изрязват кръгли питки. Нареждат се в намазана с мазнина тава, намазват се с разбитото яйце и се поръсват със счуканите фъстъци или със сусам.

Пекат се в силно загрята фурна до златисто - кафяво.

Поднасят се към месен бульон.
 
Свинско месо със сладко – кисел сос
  image  

Необходими продукти

свинско месо - 500 гр.
яйца - 1 бр.
царевично брашно - или нишесте
олио - за пържене
сол
зелени чушки - 1 бр.
червени чушки - 1 бр.
лук - 1 глава
джинджифил - 1 ч.л.
оцет - 2 с.л.
захар - 4 с.л.
доматен сос - 2 с.л.
царевично брашно - 2 сл.
соев сос - 2 ч.л.
бренди - 1 ч.л.
вода - 300 мл.



Приготвяне

Месото се нарязва на едри кубчета, които се посоляват и се панират в разбитото яйце и в царевично брашно. Изпържват се до златисто в обилно количество мазнина, отцеждат се и се оставят на топло.

Приготвя се сосът. Почистените и нарязани на ивички чушки, джинджифилът и ситно нарязаният лук се запържват в съвсем малко мазнина.

Оцетът, захарта, доматеният сос, 2 с.л. царевичното брашно, виното, соевият сос и водата се разбъркват, слагат се да кипнат и се прибавят към запържените зеленчуци. Сосът се задушава около 5 минути на умерен огън. Ако е много гъст, се долива още малко вода. Изпърженото месо се залива със соса и ястието се поднася топло.

Пържени ребърца по сечуански
  image  

Необходими продукти

свинско месо - гърди с кост 1 кг.
бяло вино – 1 ч. ч.
соев сос – 3 с. л.
захар – 3 с. л.
оцет – 3 с. л.
сос – лют 1 ч. л.
джинджифил – 1 ч. л.
лук – 1 глава
кетчуп – 5 с. л.
чесън – 2 скилидки
люти чушки – 1 бр.


Приготвяне

Месото заедно с костите се нарязва на продълговати парченца, заливат се с вода и след кипване се варят 30 мин.

Продуктите за марината соев сос 2 с. л. , захар 1 с. л. , оцет 1 с. л. , лютия сос половин чаена лъжичка джинджифил се сместват и в нея се накисват сварените и отцедени ребърца за 10 - 15 мин, след което се изпържват за 3 - 4 мин.

За соса - лука, чесъна и джинджифила се запържват за 2 - 3 мин, добавят се всички останали съставки, разбърква се и се изключва.

Ребърцата се слагат в соса, захлупват се и се оставят да престоят около 15 мин.

 

 


Тагове:   кухня,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apetit
Категория: Рецепти
Прочетен: 38840
Постинги: 9
Коментари: 5
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930