Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 12:01 - Рецепти за ястия с кайма
Автор: apetit Категория: Рецепти   
Прочетен: 2943 Коментари: 1 Гласове:
2



Рецепта за Гнезда от кайма
Продукти 

500 гр  кайма
50 мл  краве кисело мляко
100 гр  хляб
200 гр  картофено пюре
30 мл  олио
30 гр  лук кромид стар
50 гр  краставици
50 гр  моркови
5-6 бр.  черен пипер на зърна
1/2 ч.л.  кимион
1 бр.  яйца
  чубрица
   
Приготвяне
1.Омесете каймата, яйцето, млякото, ситно нарязания лук и подправките
2.Оставете я да престои един час
3.Оформете от нея "гнезда", които наредете в намазана с мазнина тава
4.Между тях и вьрху тях поръсете с олио и запечете леко вьв фурната
5.Извадете тавичката и гнездата напълнете с картофеното пюре
6.Украсете ги с черен пипер на зърна, парчета моркови и краставички и допечете още 10 минути
7.Сервирайте с тънки филийки изпьржени картофи и салата от зеле или туршия.
 

Време за приготвяне  над 90 минути


 
Рецепта за Таралежи от кайма


Продукти 

300 гр  кайма
1/2 вр.  лук кромид пресен
2 бр.  яйца
50 гр  хляб
40 гр  моркови
100 гр  кашкавал
1/4   индийско орехче
1/4 ч.л.  кимион
2 гр  черен пипер млян
4 бр.  бахар зърна
20 гр  спагети


   
Приготвяне
1.Замесете каймата със ситно нарязания лук, 1 сурово яйце и накиснатата във вода и добре изцедена филия хляб
2.Добавете подправки (на вкус)
3.Разделете добре омесената кайма на две и от всяка част оформете дебела питка
4.Поставете в средата им по 1/2 от свареното яйце и морков, както и парченцата кашкавал
5.Всяка питка първоначално завийте на руло, след което оформете като тяло на таралеж
6.За очи поставете две бахарчета, за муцунка - малка маслина
7.Начупете спагети еднакво и забийте бодли
8.Така оформените таралежи печете на умерена фурна.
 

Време за приготвяне  30 минути


Рецепта за Вълчи хляб

image Продукти  
750 гр  кайма
2 бр.  яйца
2 ч.л.  горчица
100 гр  зелени чушки
100 гр  червени чушки
50 гр  кашкавал
10 гр  масло
40 гр  лук кромид стар









 
Приготвяне
1.Накълцайте наситно лука
2.Омесете каймата с него, яйцата, горчицата, сол и черен пипер на вкус
3.Нагрейте фурната до 180 градуса
4.По една червена и зелена (жълта) чушка нарежете на ивички
5.Разделете каймата на 3 равни части и ги разплескайте на правоъгълници
6.Върху единия сложете нарязаната зелена (жълта) чушка
7.Сложете отгоре другия и го посипете с нарязаната червена чушка
8.Покрийте с третия
9.С мокри ръце внимателно загладете и оформете каймата, така че да напомня хляб
10.Сложете го в тавичка и печете във фурната 50-60 минути
11.Настържете кашкавала (сирене гауда) и 10 минути преди ястието да е готово, го поръсете с него
12.Останалите чушки нарежете, запържете в маслото и поднесете с нарязания на филийки "хляб".


Кюфтета по цариградски

Продукти  
500 гр  кайма
50 гр  лук кромид стар
50 гр  хляб
1 бр.  яйца
1/2 вр.  магданоз пресен
2 гр  черен пипер млян
100 мл  краве прясно мляко

Приготвяне
1. Каймата се смесва със ситно нарязани лук и магданоз, предварително накиснат в студена вода или прясно мляко стар хляб, яйцето и черен пипер
2. Сместа за кюфтета се размесва много добре
3. Оформят се кюфтета с големина на орех, овалват се в брашно и се изпържват в голямо количество олио
4. Кюфтетата се поднасят веднага върху картофено пюре, по 6 до 8 броя за порция.

Рецепта за Мусака от свинско месо и кисело зеле
Продукти  
1000 гр  кайма
700 гр  кисело зеле
5 с.л.  мас
100 гр  лук кромид стар
1 ч.л.  червен пипер
10 мл  доматено пюре
3 бр.  яйца
250 мл  краве прясно мляко
10 гр  брашно тип 500
Приготвяне


1.Изчистете от кочана зелката и я нарежете на ивици
2.Сложете зелето да се задушава с 2 супени лъжици мас и малко вода, докато омекне
3.Нарежете наситно лука и го запържете с останалата мас
4.Прибавете червения пипер, магданоз, черен пипер, пюрето и каймата
5.Оставете сместа да покъкри на котлона, като внимавате да не се пържи
6.Разстелете на пластове в тавичка ред месо, ред зеле
7.Сложете мусаката да се пече в силна фурна
8.Когато стане почти готова, разбийте яйцата с млякото, брашното и сол
9.Със сместа залейте ястието
10.Запечете го във фурната.


 

Пълнен лук с кайма

Продукти  
200 гр  кайма
1000 гр  лук кромид стар
250 мл  бульон телешки
50 гр  масло
30 гр  хляб
50 гр  кашкавал
60 мл  краве прясно мляко
1 бр.  яйца
Приготвяне
1.Омесете каймата с накиснатия и изцеден от прясното мляко хляб
2.Прибавете яйцето, настъргания кашкавал и магданоза
3.Почистете и измийте лука
4.Издълбайте вътрешността му, накълцайте я наситно и я прибавете към каймата
5.Добавете сол и черен пипер на вкус
6.С така приготвената плънка, напълнете лука
7.Сложете го в тава и залейте с бульона
8.Покрийте го с домакинско фолио и го сложете да се пече на умерена фурна.


Рецепта за Тефтели (Швеция)

Продукти  
400 гр  говеждо месо
200 гр  свинско месо
100 мл  краве прясно мляко
100 гр  галета
100 гр  лук кромид стар
1 бр.  яйца


Приготвяне
1.Месото се прекарва през месомелачка
2.Лукът се нарязва наситно и се запържва в олио
3.Галетата се накисва в мляко и заедно с яйцето и лука се прибавя към каймата
4.Сместа се посолява и подправя с черен пипер на вкус
5.С мокри ръце се оформят кюфтенца, големи колкото орех
6.Кюфтенцата се нареждат върху плоска чиния, намазана с олио
7.Загрява се мазнина за пържене
8.Чинията с кюфтенцата леко се накланя над тигана и кюфтенцата, без да се деформират, преминават в него
9.Докато се пържат кюфтенцата, тиганът се тръска неколкократно, за да се изпържат от всички страни
10.Тефтелите са готови, когато се зачервят от всички страни
От това количество продукти излизат 50-60 броя.
 


Тагове:   кайма,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. janabel - Гнезда от кайма
07.08.2010 20:49
Мисля, че смесването на кайма с картофено пюре няма да е много приятно и здравословно . Правила съм подобна рецепта, но вместо картофено пюре поставям яйце .И още, не трябва да си позволяваме от един и същ вид да бъде и гарнитурата .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apetit
Категория: Рецепти
Прочетен: 38836
Постинги: 9
Коментари: 5
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930