Постинг
03.08.2010 12:01 -
Рецепти за ястия с кайма
Рецепта за Гнезда от кайма
Продукти
500 гр кайма
50 мл краве кисело мляко
100 гр хляб
200 гр картофено пюре
30 мл олио
30 гр лук кромид стар
50 гр краставици
50 гр моркови
5-6 бр. черен пипер на зърна
1/2 ч.л. кимион
1 бр. яйца
чубрица
Приготвяне
1.Омесете каймата, яйцето, млякото, ситно нарязания лук и подправките
2.Оставете я да престои един час
3.Оформете от нея "гнезда", които наредете в намазана с мазнина тава
4.Между тях и вьрху тях поръсете с олио и запечете леко вьв фурната
5.Извадете тавичката и гнездата напълнете с картофеното пюре
6.Украсете ги с черен пипер на зърна, парчета моркови и краставички и допечете още 10 минути
7.Сервирайте с тънки филийки изпьржени картофи и салата от зеле или туршия.
Време за приготвяне над 90 минути
Рецепта за Таралежи от кайма
Продукти
300 гр кайма
1/2 вр. лук кромид пресен
2 бр. яйца
50 гр хляб
40 гр моркови
100 гр кашкавал
1/4 индийско орехче
1/4 ч.л. кимион
2 гр черен пипер млян
4 бр. бахар зърна
20 гр спагети
Приготвяне
1.Замесете каймата със ситно нарязания лук, 1 сурово яйце и накиснатата във вода и добре изцедена филия хляб
2.Добавете подправки (на вкус)
3.Разделете добре омесената кайма на две и от всяка част оформете дебела питка
4.Поставете в средата им по 1/2 от свареното яйце и морков, както и парченцата кашкавал
5.Всяка питка първоначално завийте на руло, след което оформете като тяло на таралеж
6.За очи поставете две бахарчета, за муцунка - малка маслина
7.Начупете спагети еднакво и забийте бодли
8.Така оформените таралежи печете на умерена фурна.
Време за приготвяне 30 минути
Рецепта за Вълчи хляб
Продукти
750 гр кайма
2 бр. яйца
2 ч.л. горчица
100 гр зелени чушки
100 гр червени чушки
50 гр кашкавал
10 гр масло
40 гр лук кромид стар
Приготвяне
1.Накълцайте наситно лука
2.Омесете каймата с него, яйцата, горчицата, сол и черен пипер на вкус
3.Нагрейте фурната до 180 градуса
4.По една червена и зелена (жълта) чушка нарежете на ивички
5.Разделете каймата на 3 равни части и ги разплескайте на правоъгълници
6.Върху единия сложете нарязаната зелена (жълта) чушка
7.Сложете отгоре другия и го посипете с нарязаната червена чушка
8.Покрийте с третия
9.С мокри ръце внимателно загладете и оформете каймата, така че да напомня хляб
10.Сложете го в тавичка и печете във фурната 50-60 минути
11.Настържете кашкавала (сирене гауда) и 10 минути преди ястието да е готово, го поръсете с него
12.Останалите чушки нарежете, запържете в маслото и поднесете с нарязания на филийки "хляб".
Кюфтета по цариградски
Продукти
500 гр кайма
50 гр лук кромид стар
50 гр хляб
1 бр. яйца
1/2 вр. магданоз пресен
2 гр черен пипер млян
100 мл краве прясно мляко
Приготвяне
1. Каймата се смесва със ситно нарязани лук и магданоз, предварително накиснат в студена вода или прясно мляко стар хляб, яйцето и черен пипер
2. Сместа за кюфтета се размесва много добре
3. Оформят се кюфтета с големина на орех, овалват се в брашно и се изпържват в голямо количество олио
4. Кюфтетата се поднасят веднага върху картофено пюре, по 6 до 8 броя за порция.
Рецепта за Мусака от свинско месо и кисело зеле
Продукти
1000 гр кайма
700 гр кисело зеле
5 с.л. мас
100 гр лук кромид стар
1 ч.л. червен пипер
10 мл доматено пюре
3 бр. яйца
250 мл краве прясно мляко
10 гр брашно тип 500
Приготвяне
1.Изчистете от кочана зелката и я нарежете на ивици
2.Сложете зелето да се задушава с 2 супени лъжици мас и малко вода, докато омекне
3.Нарежете наситно лука и го запържете с останалата мас
4.Прибавете червения пипер, магданоз, черен пипер, пюрето и каймата
5.Оставете сместа да покъкри на котлона, като внимавате да не се пържи
6.Разстелете на пластове в тавичка ред месо, ред зеле
7.Сложете мусаката да се пече в силна фурна
8.Когато стане почти готова, разбийте яйцата с млякото, брашното и сол
9.Със сместа залейте ястието
10.Запечете го във фурната.
Пълнен лук с кайма
Продукти
200 гр кайма
1000 гр лук кромид стар
250 мл бульон телешки
50 гр масло
30 гр хляб
50 гр кашкавал
60 мл краве прясно мляко
1 бр. яйца
Приготвяне
1.Омесете каймата с накиснатия и изцеден от прясното мляко хляб
2.Прибавете яйцето, настъргания кашкавал и магданоза
3.Почистете и измийте лука
4.Издълбайте вътрешността му, накълцайте я наситно и я прибавете към каймата
5.Добавете сол и черен пипер на вкус
6.С така приготвената плънка, напълнете лука
7.Сложете го в тава и залейте с бульона
8.Покрийте го с домакинско фолио и го сложете да се пече на умерена фурна.
Рецепта за Тефтели (Швеция)
Продукти
400 гр говеждо месо
200 гр свинско месо
100 мл краве прясно мляко
100 гр галета
100 гр лук кромид стар
1 бр. яйца
Приготвяне
1.Месото се прекарва през месомелачка
2.Лукът се нарязва наситно и се запържва в олио
3.Галетата се накисва в мляко и заедно с яйцето и лука се прибавя към каймата
4.Сместа се посолява и подправя с черен пипер на вкус
5.С мокри ръце се оформят кюфтенца, големи колкото орех
6.Кюфтенцата се нареждат върху плоска чиния, намазана с олио
7.Загрява се мазнина за пържене
8.Чинията с кюфтенцата леко се накланя над тигана и кюфтенцата, без да се деформират, преминават в него
9.Докато се пържат кюфтенцата, тиганът се тръска неколкократно, за да се изпържат от всички страни
10.Тефтелите са готови, когато се зачервят от всички страни
От това количество продукти излизат 50-60 броя.
Продукти
500 гр кайма
50 мл краве кисело мляко
100 гр хляб
200 гр картофено пюре
30 мл олио
30 гр лук кромид стар
50 гр краставици
50 гр моркови
5-6 бр. черен пипер на зърна
1/2 ч.л. кимион
1 бр. яйца
чубрица
Приготвяне
1.Омесете каймата, яйцето, млякото, ситно нарязания лук и подправките
2.Оставете я да престои един час
3.Оформете от нея "гнезда", които наредете в намазана с мазнина тава
4.Между тях и вьрху тях поръсете с олио и запечете леко вьв фурната
5.Извадете тавичката и гнездата напълнете с картофеното пюре
6.Украсете ги с черен пипер на зърна, парчета моркови и краставички и допечете още 10 минути
7.Сервирайте с тънки филийки изпьржени картофи и салата от зеле или туршия.
Време за приготвяне над 90 минути
Рецепта за Таралежи от кайма
Продукти
300 гр кайма
1/2 вр. лук кромид пресен
2 бр. яйца
50 гр хляб
40 гр моркови
100 гр кашкавал
1/4 индийско орехче
1/4 ч.л. кимион
2 гр черен пипер млян
4 бр. бахар зърна
20 гр спагети
Приготвяне
1.Замесете каймата със ситно нарязания лук, 1 сурово яйце и накиснатата във вода и добре изцедена филия хляб
2.Добавете подправки (на вкус)
3.Разделете добре омесената кайма на две и от всяка част оформете дебела питка
4.Поставете в средата им по 1/2 от свареното яйце и морков, както и парченцата кашкавал
5.Всяка питка първоначално завийте на руло, след което оформете като тяло на таралеж
6.За очи поставете две бахарчета, за муцунка - малка маслина
7.Начупете спагети еднакво и забийте бодли
8.Така оформените таралежи печете на умерена фурна.
Време за приготвяне 30 минути
Рецепта за Вълчи хляб
750 гр кайма
2 бр. яйца
2 ч.л. горчица
100 гр зелени чушки
100 гр червени чушки
50 гр кашкавал
10 гр масло
40 гр лук кромид стар
Приготвяне
1.Накълцайте наситно лука
2.Омесете каймата с него, яйцата, горчицата, сол и черен пипер на вкус
3.Нагрейте фурната до 180 градуса
4.По една червена и зелена (жълта) чушка нарежете на ивички
5.Разделете каймата на 3 равни части и ги разплескайте на правоъгълници
6.Върху единия сложете нарязаната зелена (жълта) чушка
7.Сложете отгоре другия и го посипете с нарязаната червена чушка
8.Покрийте с третия
9.С мокри ръце внимателно загладете и оформете каймата, така че да напомня хляб
10.Сложете го в тавичка и печете във фурната 50-60 минути
11.Настържете кашкавала (сирене гауда) и 10 минути преди ястието да е готово, го поръсете с него
12.Останалите чушки нарежете, запържете в маслото и поднесете с нарязания на филийки "хляб".
Кюфтета по цариградски
Продукти
500 гр кайма
50 гр лук кромид стар
50 гр хляб
1 бр. яйца
1/2 вр. магданоз пресен
2 гр черен пипер млян
100 мл краве прясно мляко
Приготвяне
1. Каймата се смесва със ситно нарязани лук и магданоз, предварително накиснат в студена вода или прясно мляко стар хляб, яйцето и черен пипер
2. Сместа за кюфтета се размесва много добре
3. Оформят се кюфтета с големина на орех, овалват се в брашно и се изпържват в голямо количество олио
4. Кюфтетата се поднасят веднага върху картофено пюре, по 6 до 8 броя за порция.
Рецепта за Мусака от свинско месо и кисело зеле
Продукти
1000 гр кайма
700 гр кисело зеле
5 с.л. мас
100 гр лук кромид стар
1 ч.л. червен пипер
10 мл доматено пюре
3 бр. яйца
250 мл краве прясно мляко
10 гр брашно тип 500
Приготвяне
1.Изчистете от кочана зелката и я нарежете на ивици
2.Сложете зелето да се задушава с 2 супени лъжици мас и малко вода, докато омекне
3.Нарежете наситно лука и го запържете с останалата мас
4.Прибавете червения пипер, магданоз, черен пипер, пюрето и каймата
5.Оставете сместа да покъкри на котлона, като внимавате да не се пържи
6.Разстелете на пластове в тавичка ред месо, ред зеле
7.Сложете мусаката да се пече в силна фурна
8.Когато стане почти готова, разбийте яйцата с млякото, брашното и сол
9.Със сместа залейте ястието
10.Запечете го във фурната.
Пълнен лук с кайма
Продукти
200 гр кайма
1000 гр лук кромид стар
250 мл бульон телешки
50 гр масло
30 гр хляб
50 гр кашкавал
60 мл краве прясно мляко
1 бр. яйца
Приготвяне
1.Омесете каймата с накиснатия и изцеден от прясното мляко хляб
2.Прибавете яйцето, настъргания кашкавал и магданоза
3.Почистете и измийте лука
4.Издълбайте вътрешността му, накълцайте я наситно и я прибавете към каймата
5.Добавете сол и черен пипер на вкус
6.С така приготвената плънка, напълнете лука
7.Сложете го в тава и залейте с бульона
8.Покрийте го с домакинско фолио и го сложете да се пече на умерена фурна.
Рецепта за Тефтели (Швеция)
Продукти
400 гр говеждо месо
200 гр свинско месо
100 мл краве прясно мляко
100 гр галета
100 гр лук кромид стар
1 бр. яйца
Приготвяне
1.Месото се прекарва през месомелачка
2.Лукът се нарязва наситно и се запържва в олио
3.Галетата се накисва в мляко и заедно с яйцето и лука се прибавя към каймата
4.Сместа се посолява и подправя с черен пипер на вкус
5.С мокри ръце се оформят кюфтенца, големи колкото орех
6.Кюфтенцата се нареждат върху плоска чиния, намазана с олио
7.Загрява се мазнина за пържене
8.Чинията с кюфтенцата леко се накланя над тигана и кюфтенцата, без да се деформират, преминават в него
9.Докато се пържат кюфтенцата, тиганът се тръска неколкократно, за да се изпържат от всички страни
10.Тефтелите са готови, когато се зачервят от всички страни
От това количество продукти излизат 50-60 броя.